U heeft zonnepanelen, dus u zit deze winter niet zonder stroom?

Met zonnepanelen heeft u zelf altijd stroom?

Het is een logische gedachte: u heeft zonnepanelen dus…  u valt deze winter niet zonder stroom! Het is helaas maar gedeeltelijk waar.

Uw zonnepanelen installatie is namelijk aangesloten op het net. De opgewekte energie geeft u af aan het elektriciteitsnetwerk en daarvan neemt u op uw beurt ook zelf weer energie af. Als de stroom uitvalt, blijft u dus wel hernieuwbare energie opwekken en afgeven, maar daarom kan u zelf nog geen elektriciteit afnemen.

Bovendien heeft uw zonnepanelen installatie zelf ook elektriciteit nodig om te functioneren.

Er is echter wel een oplossing…

U kan uw installatie laten aanpassen zodat ze toch tijdelijk stroom kan leveren, en dat zelfs ’s nachts! Valt de netstroom uit, dan heeft uw aangepaste zonne-energie installatie ongeveer 3 seconden nodig om autonoom herop te starten. Een korte periode van uitval heeft u dus altijd. Zo’n eenmalige uitval kan uiteraard geen kwaad, een regelmatige overschakeling is dan weer niet zo’n goede zaak voor de levensduur uw elektrische toestellen.

Is er terug netstroom beschikbaar, dan zal de installatie wederom na 3 seconden opstarten en zich met het elektriciteitsnet verbinden.

Een belangrijke tip

Het is zeker aan te raden om bij stroomuitval toch uw zware verbruikers (bv. een vaatwas, droogkast of wasmachine) uit te schakelen. De aangepaste autonome zonnepaneleninstallatie kan namelijk wel tijdelijk stroom leveren als een soort van back-up installatie, maar ze zal slechts een beperkt vermogen kunnen opslaan. Ze zal dus niet AL uw elektrische verbruikers tegelijkertijd van stroom kunnen voorzien. Het principe valt best te vergelijken met dat van een heroplaadbare batterij.

Kostenplaatje?

Om uw zonnepanelen aan te passen zodat ze autonoom en losgekoppeld van het elektriciteitsnetwerk kunnen werken, houdt u best rekening met een kostprijs van enkele duizenden euro’s. Het is dus zeker geen goedkope oplossing, maar wel een betaalbaar alternatief in vergelijking met bijvoorbeeld de aankoop van een stroomgenerator. En deze oplossing met hernieuwbare energie is uiteraard ook een stuk milieuvriendelijker, stiller en plaatsbesparender.

Voor bedrijven die al stroom opwekken met zonnepanelen is deze aanpassing zeker een interessante optie. U bent zo immers zeker dat u toch optimaal van het rendement van uw zonne-energie geniet en dat alles met een relatief beperkte investering.

Wil u een oplossing voor stroomvoorziening tijdens een stroompanne voor particulier gebruik, dan is een noodstroomvoorziening met UPS mogelijks ook wel een interessante denkpiste.

Laat u adviseren!

Heeft u vragen over tijdelijke noodstroomvoorzieningen bij u thuis of in uw bedrijf, dan kan TomTrieker steeds contacteren. We bekijken samen met u welke oplossing best geschikt is voor uw toepassing en bezorgen u steeds een vrijblijvende offerte.